ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΤΙΠ......
( παχύρευστη σάλτσα,στην οποία βυθίζουμε μικρά κομμάτια από κρέας - θαλασινά - κλπ )
( για να ετοιμάσουμε τα ντιπ, χτυπάμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ ή απλά τα ανακατεύουμε )
"πολτός σκόρδου" |
Εύκολος στη χρήση.....εύπεπτος...και
με λιγότερο έντονη μυρωδιά !!
ΥΛΙΚΑ
* αλάτι
* ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίς να τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με βραστό νερό και τις βράζουμε για 10'.
Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε, το βράσιμο για 5'.
Χύνουμε το νερό και αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε (πολύ εύκολα).
Τις βάζουμε στο μπλέντερ με ελαιόλαδο (περίπου 50ml) και ελάχιστο αλάτι και τις πολτοποιούμε.
Βάζουμε τον πολτό σε αποστειρωμένο βαζάκι, καλύπτουμε με αρκετό λάδι, κλείνουμε καλά
το βάζο μας και αφού κρυώσει, τον διατηρούμε στο ψυγείο, για αρκετό χρόνο.
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τον πολτό, φροντίζουμε να καλυφθει και πάλι με το λάδι.
Κάθε κουταλιά σκόρδου, αναλογεί σε μια σκελίδα.
Όταν σωτάρουμε τα μυρωδικά στο φαγητό μας, προσθέτουμε τον πολτό, πάντα προς το τέλος .
___________________________________________________
εύκολες και γρήγορες συνταγές "ντιπ με ανθότυρο" |
Ντιπ με ανθότυρο
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.γλ. λάδι
ξύσμα λεμονιού
μία πρέζα γλυκειά πάπρικα
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, να ομογενοποιηθούν
και συνοδεύουμε τα ψητά μας !
___________________________________________________
εύκολες και γρήγορες συνταγές "ντιπ με κέτσαπ" |
* 3 κ.σ. γιαούρτι
* 1 κ.σ. κέτσαπ
* 1 κ.σ. ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Δοκιμάζουμε στη γεύση και προσθέτουμε, αν θέλουμε
αλάτι....ρίγανη....!
___________________________________________________
ΔΡΟΣΕΡΟ "ΝΤΙΠ" ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "ντιπ μελιτζάνας" |
* 3 φέτες μελιτζάνας φλάσκας
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1 κ.γλ. λάδι
* λίγο αλάτι...λίγη πάπρικα γλυκειά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμάζουμε και τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας με τον γνωστό τρόπο....
Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου κατά μήκος σε τρία κομμάτια και τις σωτάρουμε να χρυσίσουν
και να αναδείξουν το άρωμα τους....
Ανοίγουμε το γιαούρτι και το ρίχνουμε σε μπωλ....
Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες και τα σκόρδα και τα ρίχνουμε στο γιαούρτι....
Προσθέτουμε το λάδι...το αλάτι και την πάπρικα....
Ανακατεύουμε καλά, να "δέσουν" τα υλικά....και σερβίρουμε !
___________________________________________________
ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ (για σολομό)
ΥΛΙΚΑ
* 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
* ξύσμα 1 λεμονιού
* λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 1/2 πορτοκάλι)
* χυμό 1/2 πορτοκαλιού
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 κ.γλ.άνιθο
* στη μύτη του κουταλιού μέλι
* χυμό 1/2 πορτοκαλιού
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο
* 2 κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περιμένοντας να ψηθεί ο σολομός μας...
ανακατεύουμε καλά,να "δέσουν" όλα τα υλικά της σως...
και την διατηρούμε στο ψυγείο....
Την σερβίρουμε στα ειδικά μπωλάκια δίπλα στον σολομό....
για να κάνει ιδιαίτερα απολαυστική κάθε μπουκιά !!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
___________________________________________________
ΥΛΙΚΑ
8 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
1 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο ξύδι....λίγο αλάτι.....λίγο πιπέρι
3 κ.σ. γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις πιπεριές.... τις ξεφλουδίζουμε και πετάμε τα σποράκια.
Τις βάζουμε σε μπλέντερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά και
τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα !
___________________________________________________
ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ
300γρ φέτα
2 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ λεμόνι
2-3 καυτερές πιπερίτσες
λίγη πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε και ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές,αφαιρώντας το κοτσανάκι και τα σπόρια τους.
Βάζουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά (πλήν της πάπρικας) και τα χτυπάμε να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πάπρικα !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : εάν δεν θέλουμε το γιαούρτι....ενισχύουμε το λάδι !
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
____________________________________________________
ΤΖΑΤΖΙΚΙ......(ελληνικό ντιπ)
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
4 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
2 κ.σ. ξύδι
1/2 φλυτζ.ελαιόλαδο
1 αγγούρι (τριμμένο στον τρίφτη και στραγγισμένο καλά)
λίγο αλάτι
(προαιρετικά 1 κ.σ.άνιθο ψιλοκομμένο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όπως όλα τα ντιπ, ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν ομοιογενές μίγμα....
Πριν το σερβίρουμε το βάζουμε στο ψυγείο.
___________________________________________________
ΝΤΙΠ... ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ
1 γιαούρτι (250γρ)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγη πάπρικα
λίγο λεμόνι
___________________________________________________
ΝΤΙΠ...ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ
1 γιαούρτι (250γρ)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά κέτσαπ
λίγο άνιθο
αλάτι....πιπέρι
____________________________________________________
ΝΤΙΠ... ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
1 φλυτζάνι μαγιονέζα
χυμό από 1/2 λεμόνι
ψιλοκομμένο μαϊντανό (1 κουτ.σ.)
ψιλοκομμένη καρυδόψυχα ( 2 κ.σ.)
λίγο αλάτι
_____________________________________________________
ΝΤΙΠ...ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
1 φλυτζάνι μαγιονέζα
2 κουτ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γλ. πάπρικα
1/2 κ.γλ.κίμινο
1 κ.σ. άνιθο
λίγο αλάτι
______________________________________________________
ΝΤΙΠ...ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ
1 φλυτζάνι μαγιονέζα
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
μαϊντανό και άνιθο ψιλοκομμένα (από 1 κ.σ.)
2-3 σταγόνες ξύδι
______________________________________________________
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΥΛΙΚΑ
* 6 πατάτες μέτριες
* 6 σκελίδες σκόρδου
* 3 κ.σ.ξύδι
* 1 λεμόνι (χυμός)
* 1,5 φλ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες...Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό...
Καθαρίζουμε τα σκόρδα......στίβουμε το λεμόνι.....
Σε ένα μίξερ (μαχαίρια) βάζουμε τα σκόρδα με λίγο λάδι....και τα κόβουμε.
Περνάμε τις πατάτες από τον μύλο του πουρέ, ή τις πολτοποιούμε με το multi.....
Προσθέτουμε στα σκόρδα τις λυωμένες πατάτες....το μισό ελαιόλαδο / λεμόνι / ξύδι
και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν σε ομοιογενή κρέμα.....
Ρίχνουμε λίγο-λίγο.....λάδι...λεμόνι....ξύδι....μέχρι να φέρουμε την σκορδαλιά
στην γεύση που αρέσει στον καθένα μας !
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : α) οι πατάτες να είναι ζεστές.... β) σε κάθε πατάτα αναλογεί μια σκελίδα σκόρδο...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου