Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ



ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κοτόπουλο γεμιστό"

* 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου
* 1,5 κιλό πατάτες
* ρίγανη....μουστάρδα...σκόρδο
* αλάτι...πιπέρι....λάδι
* 1 λεμόνι χυμός
* κλωστή χονδρή και βελόνα

<ΓΕΜΙΣΗ>
* 200 γρ.συκωτάκια κοτόπουλου
* 200 γρ.κιμάς
* 50 γρ.κουκουνάρι
* 5 κάστανα ψύχα
εύκολες και γρήγορες συνταγές "κοτόπουλο γεμιστό"
* 1/2 φλ.ρύζι
* 1 κρεμμύδι
* 1/2 φλ.λάδι
* κίμινο....αλατι....πιπέρι....


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά, προσεκτικά το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίξει....
Βάζουμε σε μπωλάκι, 4 κ.σ. ελαιλόλαδο, 1 κ.γλ.ρίγανη, 1 κ.γλ.μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι...
Ανακατεύουμε τα υλικά και με το μίγμα "τρίβουμε" το κοτόπουλο καλά...μέσα-έξω....
Το καλύπτουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βράζουμε σε νερό, τα κάστανα για 40-45'....αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα ξεφλουδίζουμε, βγάζουμε και την εσωτερική φλούδα και τα χοντροκόβουμε...

Σε τηγανάκι, καβουρντίζουμε ελαφρά τα κουκουνάρια....
Καθαρίζουμε καλά τα συκωτάκια, τα ζεματάμε σε καυτό νερό, τα ψιλοκόβουμε και τα στραγγίζουμε....
Καθαρίζουμε , πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.....
Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα συκωτάκια, να πιουν τα υγρά τους....
Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε τον κιμά και τα σωτάρουμε μαζί....
Προσθέτουμε το λάδι, τα "γυρίζουμε " για 2-3' και βάζουμε και το κρεμμύδι...
Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε το ρύζι,...ανακατεύουμε να αναμιχθούν τα υλικά...
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε το κύμινο και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό....
Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει η γέμιση τα νερά της....Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και
τα κάστανα........ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις χοντροκόβουμε.
Τις βάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, λάδι,
το σκόρδο ψιλοκομμένο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι...Ανακατεύουμε...

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, το κρατάμε όρθιο με άνοιχτή την κοιλιά του,
και την γεμίζουμε με τη γέμιση...όση πάρει.
Έχουμε έτοιμη τη βελόνα με την κλωστή και ράβουμε την κοιλιά για να μη φύγει η γέμιση
στο ψήσιμο....Δένουμε και τα πόδια....(βοηθάει να κρατηθεί η γέμιση και το σχήμα του κοτόπουλου).
Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα ή άλλο σκεύος με καπάκι......
Ρίχνουμε γύρω τις πατάτες και αν μας έχει περισσέψει γέμιση,την βάζουμε
σε ένα σημείο της γάστρας (δεν τη σκορπίζουμε).
Με ένα ποτήρι νερό, ξεπλένουμε τη λεκάνη,όπου είχαμε τις πατάτες ,
να πάρουμε όσα μυρωδικά έμειναν...και το ρίχνουμε στη γάστρα....
Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*....για μία ώρα περίπου.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να κάνει τραγανή ροδοκόκκινη κρούστα
το κοτόπουλο και να χρυσίσουν οι πατάτες μας !!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Βλέπουμε αν το κοτόπουλο είναι έτοιμο...ψημένο....όταν τρυπιέται εύκολα
                 και το υγρό του, που θα βγει, είναι διάφανο....
                 Στην γέμιση μπορούμε να βάλουμε όποια υλικά μας αρέσουν....
                 Η γέμιση της συνταγής, είναι απλά μια πρόταση...!

ΕΔΩ....η συνταγή με εικόνες....βήμα-βήμα...!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

1 σχόλιο:

  1. Δεν μου αρεσε ποτε η γαλοπουλα.Θα προτιμησω να φτιαξω για το χριστουγεννιατικο τραπεζι το κοτοπουλο οπως προτηνεις.Δειχνει πολυ νοστιμη και ευκολη συνταγη!Καλες γιορτες σε ολους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή