Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΤΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΧΟΙΡΙΝΟ  ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΤΟ  ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες συνταγές "χοιρινό μουσταρδάτο στη γάστρα

* 2 κιλά χοιρινό για ψητό (μπούτι ή κιλότο)
* 2 κουτ.σούπας μουστάρδα
* 1 πορτοκάλι χυμός
* 1 λεμόνι χυμός
* 2 κ.γλ. ΠΟΛΤΟ ΣΚΟΡΔΟΥ  ή
   2-3 σκ.σκόρδο
* 2/3 φλ. λάδι
* 2.κ.γλ. ρίγανη (φρέσκια αν έχουμε)
* αλάτι....πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, τη μουστάρδα... τον χυμό πορτοκαλιού....τον χυμό λεμονιού
....τον ΠΟΛΤΟ ΣΚΟΡΔΟΥ  (ή τις σκελίδες χοντροκομμένες)....τη ρίγανη (αν βάλουμε φρέσκια την ψιλοκόβουμε).... και το 1/3 του ελαιόλαδου.
Τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία, με ένα καλαμάκι (για σουβλάκια) για να τραβήξει το
μαρινάρισμα μέχρι μέσα και το βάζουμε στο μπωλ. Το αλείφουμε όλο, με το πικάντικο μείγμα.
Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε στο ψυγείο 6-8 ώρες να μαριναριστεί. Στη διάρκεια
αυτή, φροντίζουμε να γυρίζουμε το κρέας συχνά, ώστε να καλυφθεί καλά, με τη μαρινάδα.

Βγάζουμε το κρέας απο το μπωλ και το τοποθετούμε στη γάστρα. Το περιχύνουμε με τα υγρά
της μαρινάδας. Ρίχνουμε πάνω του το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30' στους 220* (για να κρατήσει τα υγρά του) και μετά

χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200* και ψήνουμε για 1,5 ώρα περίπου...(ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το βάρος του κρέατος...περίπου 1 ώρα/ κιλό).
Στη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθούμε τα υγρά του.... και με ένα κουτάλι, παίρνουμε ζωμό
από τη βάση της γάστρας και περιχύνουμε το κρέας. (Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό).
Μετά τις δυο ώρες ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι το κρέας μας,
να μαλακώσει εσωτερικά....να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά....και να κάνει τραγανή κρούστα !

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε το νόστιμο, ζουμερό χοιρινό μας, μισή ώρα μετά, για να προλάβει να "τραβήξει" τα πικάντικα, αρωματικά υγρά του !
Το συνοδεύουμε με ρύζι....πατάτες.... (τηγανητές ή φούρνου) !!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να ψηθούν με το κρέας μας, τις βάζουμε στη γάστρα, στα μέσα του ψησίματος.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου