Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
"λαγάνα με ελιές"

(για 2 λαγάνες)

* 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
* 2 φακ.μαγιά (2x9 γρ.)
* 2 φλ. νερό (400 ml.περίπου)
* 3 κ.σ. λάδι
* 2 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ ζάχαρη
* 150 γρ. ελιές κομμένες χ.κ.
* σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά.Ρίχνουμε το λάδι και λίγο-λίγο το νερό χλιαρό. Προσέχουμε τη θερμοκρασία του νερού, για να μη "κάψουμε" τη μαγιά. 

Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας. Τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 6-8' πασπαλίζοντας αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική και λεία. Κάνουμε "μπάλα" τη ζύμη και την ακουμπάμε στην, ελαφρά λαδωμένη, λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και ρίχνουμε από πάνω κουβέρτες, για να δημιουργήσουμε ζεστό περιβάλλον και να βοηθήσουμε τη ζύμη μας, να φουσκώσει.
 Όταν διπλασιάσει τον όγκο της, τη βγάζουμε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για λίγο. Την κόβουμε σε δύο κομμάτια. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα. Σκορπίζουμε επάνω τις μισές ελιές...διπλώνουμε τη ζύμη και τις σκεπάζουμε. Πλάθουμε ελαφρά. 
Στη λαμαρίνα του φούρνου μας, στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και την απλώνουμε, να της δώσουμε το οβάλ σχήμα της λαγάνας.  Πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουμε λακουβίτσες στην επιφάνεια. Τη βρέχουμε με ένα πινελάκι και σκορπίζουμε σουσάμι. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* για 45΄περίπου, μέχρι να μοσχομυρίσει και να ροδίσει η λαγάνα μας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : # όσο ψήνεται η μία λαγάνα, κρατάμε στη λεκάνη σκεπασμένο, το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Αφού ψηθεί η πρώτη, ετοιμάζουμε τη δεύτερη λαγάνα και την ψήνουμε, με τον ίδιο τρόπο...# έχουμε πάντα λίγο περισσότερο αλεύρι στα υλικά μας, αν χρειαστεί, να "στρώσουμε" τη ζύμη μας.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου