Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
"σπανακόπιτα"

* 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 1 φλ.κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1/2 φλ. άνιθος
* 1 μέτριο πράσο
* 3 αυγά
* 300 γρ. φέτα
* 1/3 φλ. λάδι
* αλάτι...πιπέρι
~~~~~~~~~~~~~
* 1 πακ. φύλλο κρούστας (450 γρ.)
* 1/2 φλ. λάδι για τα φύλλα
* 2 κ.σ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Έχουμε αγοράσει 1,200-1,300 σπανάκι για να μας μείνει ένα κιλό καθαρισμένο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά μας. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το σπανάκι...Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε σε ροδέλες, το λευκό (μόνο) μέρος τού πράσου.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το σπανάκι, σε μέτρια φωτιά, να "κάτσει"...Το γυρίζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι, να στραγγίξει καλά, για μια ώρα περίπου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, με το πράσο και το κρεμμύδι. Αφού τα σωτάρουμε ελαφρά, βάζουμε και τα κρεμμυδάκια. Τα σωτάρουμε όλα μαζί να μελώσουν και προσθέτουμε το στραγγιγμένο σπανάκι. Σβήνουμε τη φωτιά. Βάζουμε τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε. Προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού, διότι θα βάλουμε και τη φέτα. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Σπάμε τα αυγά σε μπωλ, τα χτυπάμε και τα ρίχνουμε στο σπανάκι. Θρίβουμε μέσα και τη φέτα. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Ανοίγουμε το πακέτο των φύλλων και τα απλώνουμε στον πάγκο μας. Έχουμε κοντά μας και το λάδι. Λαδώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψάκι (25x35)... Απλώνουμε τα 2/3 των φύλλων, στο ταψί, αφού τα λαδώσουμε ένα-ένα.... Φροντίζουμε να καλύπτουμε το ταψί και στα πλαϊνά, αφήνοντας κάποια φύλλα να εξέχουν. Τα άλλα, τα στρώνουμε "τσαλακωτά". Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στα φύλλα και τη στρώνουμε. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περίσσευαν από το ταψί, επάνω στη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε και αυτά πολύ καλά. Χαράσσουμε σε κομμάτια, μέχρι κάτω, την πίτα μας. Πασπαλίζουμε το σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180* για 40' περίπου σε αντιστάσεις πάνω-κάτω και για 15'  μόνο στις κάτω αντιστάσεις, μέχρι να πάρει ροδοψημένο χρώμα η σπανακόπιτά  μας !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου