Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ


έυκολες και γρήγορες συνταγές "χταποδάκι στιφάδο"
ΥΛΙΚΑ

* 1 χταπόδι 1-1,5 κιλό
* 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
* 1 σκ.σκόρδο
* 1 κ.σ.πελτέ
* 2/3 ποτ. κρ. ξύδι
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* 1 φύλλο δάφνης
* αλάτι...πιπέρι...


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κρεμμυδάκια, όπως είναι, με τα φλούδια, σε λεκάνη με νερό (για να μη...κλάψουμε πολύ! ) και τα καθαρίζουμε. Τα διατηρούμε σε καθαρό νερό.
Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε το χταπόδι.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να σιγοβράσει στα υγρά που θα βγάλει, μέχρι να τα πιει....
Βγάζουμε το χταπόδι σε ξύλο κοπής και το κόβουμε μεγάλα κομμάτια.

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το λάδι. Έχουμε στραγγίξει τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Όσο ζεσταίνεται το λάδι, αυτά σωτάρονται και όταν πάρουν χρώμα, βάζουμε και το σκόρδο, κομμένο στη μέση.
Τα γυρίζουμε, να αναδείξουν το άρωμά τους και προσθέτουμε το χταπόδι.
Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2-3' και σβήνουμε με το ξύδι.
Όταν εξατμιστεί η έντονη μυρωδιά του, βάζουμε τον πελτέ και τον διαλύουμε, με το κουτάλι
στον πάτο της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το φύλλο δάφνης και μισοσκεπάζουμε το φαγητό μας, με ζεστό νεράκι.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να "δέσει" και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού μας !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν μαγειρέψουμε φρέσκο χταπόδι....προσέχουμε στο αλάτισμα του φαγητού, διότι το χταπόδι, "κρατάει" ακόμα το αλάτι της θάλασσας !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΑΛΑΤΑ (ΤΑΜΠΟΥΛΕ)


ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΣΑΛΑΤΑ (ΤΑΜΠΟΥΛΕ)

Το πληγούρι είναι σπασμένο σιτάρι. 'Εχει χαμηλές τιμές σε
χοληστερόλη και νάτριο. Είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων
για διαβητικούς, διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


εύκολες και γρήγορες συνταγές "πλιγούρι σαλάτα (ταμπουλέ)"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φλ. πλιγούρι
* 4 φλ.νερό χλιαρό
* 2 τομάτες μέτριες
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 κρεμμύδι μέτριο
* 1 φλ.μαϊντανός
* 2 κ.σ. δυόσμος
* 1 πιπεριά πράσινη μέτρια
* 1 λεμόνι χυμός
* 1/3 φλ.ελαιόλαδο
* αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ, το πλιγούρι με το νερό, να μουλιάσει.
Το περιμένουμε δύο ώρες να φουσκώσει.
Το σουρώνουμε καλά και το γυρίζουμε στη σαλατιέρα.

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Ξεσποριάζουμε τις τομάτες και την πιπεριά και τις κόβουμε κυβάκια.
Ρίχνουμε στο πλιγούρι, όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε
το λάδι και τον χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε τη σαλάτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Πριν τη σερβίρουμε, ανακατεύουμε και πάλι καλά και διακοσμούμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κροκέτες μπακαλιάρου"
ΥΛΙΚΑ


* 500 γρ.περίπου μπακαλιάρος 
  (παστός φιλέτο)
  (καθαρή ψύχα περίπου 250 γρ.)
* 1 φλ. μπύρα
* 1,5 φλ. αλεύρι (φαρίνα)
* 1 κ.σ. ούζο 
* 1 κ.σ. ελαιόλαδο
* φρεσκοτρμμένο πιπέρι
* 2 κ.σ.ψιλοκομμένος μαϊντανός
* λάδι για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο ( Δες συνταγή "ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ" )
Αφαιρούμε την πέτσα και κόκκαλα που πιθανόν να έχει.

Με το χέρι κόβουμε σε μικρές μπουκιές, το καθαρό ψαχνό (χωρίς κόκκαλα και χωρίς πέτσα)

του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.....Τον βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε...... 
τη μπύρα....το ελαιόλαδο....το ούζο....τον μαϊντανό....το πιπέρι....και όσο αλεύρι μας πάρει, να γίνει ένα πηχτό κουρκούτι, που να στέκει στο κουτάλι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας, να δέσουν και τα αφήνουμε 30' στο ψυγείο.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε, μικρές κουταλιές από το χυλό.....
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Γυρίζουμε συχνά τις κροκέτες, όσο τηγανίζονται,
για να ψηθούν μέχρι μέσα, χωρίς να "αρπάξουν".....
Όταν κάνουν ροδόχρυση κρούστα, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις ακουμπάμε σε 
ταψάκι, όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει το περίσσιο λάδι.

Σερβίρονται ζεστές και τις συνοδεύουμε με σκορδαλιά ! (Δες συνταγή "ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ")

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ (νηστίσιμο)


ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ (νηστίσιμο)


εύκολες και γρήγορες συνταγές "κέικ με ταχίνι (νηστίσιμο)"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φλ. ταχίνι
* 1 φλ. ζάχαρη
* 1 κ.γλ.κανέλλα
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 πορτοκάλι χυμός
* 3 κ.σ. καρύδι αλεσμένο
* 1,5 φλ.νερό χλιαρό
* 1,5 κ.γλ.μπέϊκιν πάουντερ
* 2.5-3 φλ.αλεύρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύουμε το μπέϊκιν πάουντερ στο αλεύρι.
Διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.

Βάζουμε σε λεκάνη τα υγρά υλικά.....το ταχίνι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να λιώσει...

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ (χωρίς αυγά)


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΔΙΧΡΩΜΑ (χωρίς αυγά)


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπισκότα δίχρωμα (χωρίς αυγά)"
ΥΛΙΚΑ

* 1 φαρίνα (500γρ)
* 3/4 φλ.ζάχαρη
* 3/4 φλ.λάδι
* 1/2 φλ.χυμός πορτοκάλι
* ξύσμα πορτοκαλιού
* 1 βανίλια
* 1 κ.γλ. μπέϊκιν πάουντερ
* αλάτι 1/2 κ. γλ. κοφτό
* 3 κ.σ. κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπωλ, βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να μη "φαίνεται"
η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι.
Ρίχνουμε στα υγρά υλικά, το αλεύρι, λίγο-λίγο...
Ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις. Όταν έχουμε έναν σφιχτό χυλό,
τον χωρίζουμε στα δύο για να φτιάξουμε τις δύο ζύμες.
Στον ένα χυλό προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
Στον δεύτερο χυλό, κοσκινίζουμε το κακάο.

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι (και στους δύο χυλούς) και να ζυμώνουμε,
μέχρι να δέσουν σε  μαλακιά και εύπλαστη ζύμη, που να μη κολλάει στα χέρια.

Σε καθαρό και όχι αλευρωμένο πάγκο, πλάθουμε, (ή κόβουμε με κουπ) τα μπισκότα,
"παίζοντας" με τις δίχρωμες ζύμες και φτιάχνουμε όποια σχέδια μας αρέσουν.

Στην λαμαρίνα του φούρνου μας, στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε
τα μπισκότα, όχι πολύ κοντά, διότι θα φουσκώσουν....

Ψήνουμε στους 180* για 15' περίπου, να πάρουν χρώμα, χωρίς να χάσουν
την υγρασία τους, για να παραμείνουν "ευχάριστα" τραγανά, όταν κρυώσουν.

Σημείωση: 
Θα γίνουν 40 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος που θα τους δώσουμε.
Τα διατηρούμε (αφού κρυώσουν) σε κλειστό δοχείο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ


ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι"
ΥΛΙΚΑ

* 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
* 1 κρεμμύδι μεγάλο
* 1 φλ. τοματάκια κονκασέ
* 1 κ.σ. πελτέ
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 2 φύλλα δάφνης
* 1/2 φλυτζάνι ξύδι ή κρασί
* αλάτι...πιπέρι...
* 1,5 φλ. κοφτό μακαρονάκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα, 
σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαζί με το ένα φύλλο δάφνης, να σιγοβράσει στα υγρά του. μέχρι να τρυπιέται με το πηρούνι.
Αφού κρυώσει λίγο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε κομμάτια. 

Στην κατσαρόλα μας ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Όταν μελώσει, βάζουμε το χταπόδι και τα σωτάρουμε όλα μαζι για 2-3'.
Σβήνουμε με το ξύδι και αφού εξατμιστεί η έντονη μυρωδιά του, βάζουμε τον πελτέ και τον διαλύουμε στη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα τοματάκια και το δεύτερο φύλλο δάφνης. Προσθέτουμε 4 φλυτζάνια ζεστό νερό....
Αλατοπιπερώνουμε....και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε συχνά μη κολλήσει.
Μετά από 8-10' σβήνουμε τη φωτιά...θέλουμε το φαγητό μας να έχει ζουμάκι, για να μη "λασπώσει" το ζυμαρικό. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε
και αφήνουμε το φαγητό μας για μισή ώρα περίπου, να "δέσει".... μυρωδιές και αρώματα !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "χαλβάς σιμιγδάλι" 
ΥΛΙΚΑ


* 1 φλυτζάνι σπορέλαιο (ή ελαιόλαδο)
* 2 φλυτζάνια ζάχαρη
* 3 φλυτζάνια σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό κατ'επιλογή)
* 4+1/2 φλυτζάνια νερό
* 1 βανίλια
* 1 ξυλάκι κανέλας...
*  κανέλα σκόνη...ξύσμα ή μια φέτα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε κατσαρολάκι βάζουμε : νερό+ζάχαρη+ξύλο κανέλας+βανίλια+ξύσμα ή φέτα λεμονιού...
Ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3'...(αφαιρούμε την κανέλα και τη φέτα λεμονιού)
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε (όχι να κάψει) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, να καβουρντιστεί και να πάρει το χρώμα που μας αρέσει...(ανοιχτό "μελί " ή πιο σκούρο)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσεκτικά !! (διότι θα πιτσιλίσει)  έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα με το καπάκι της, ρίχνουμε το σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι...λίγο-λίγο...
 Όταν σταματήσει ο "αναβρασμός" ανακατεύουμε καλά το μείγμα που έχει πήξει ήδη.....
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή φορμάκια, αφού τα πασπαλίσουμε με κανέλα.
Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε και πάλι με κανέλα......( και με σουσάμι αν μας αρέσει !)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :α) μπορούμε να προσθέσουμε - αφού πήξει το σιμιγδάλι μας - κουκουνάρι
                   ή αμύγδαλα καβουρντισμένα....σταφίδες.....
                   β) εάν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα χαλβά...απλά αλλάζουμε το
                   φλυτζάνι με μεγαλύτερη ή μικρότερη "μεζούρα"

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "πατατοσαλάτα" 
ΥΛΙΚΑ

* 4-5 πατάτες
* 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 τομάτα
* 1 πιπεριά πράσινη
* ελιές
* λίγο μαϊντανό
* ελαιόλαδο.....αλάτι.....

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε μπωλ.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. 
Κόβουμε ροδέλλες την πιπεριά.Την τομάτα την κόβουμε όπως στην τοματοσαλάτα. Ρίχνουμε στο μπωλ τα κρεμμυδάκια την πιπεριά και την τομάτα.Προσθέτουμε το λάδι κα το αλάτι και ανακατεύουμε.....Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και διακοσμούμε με τις ελίτσες.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΣΑΛΑΤΑ


ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ  ΣΑΛΑΤΑ

εύκολες και γρήγορες συνταγές "μαυρομάτικα σαλάτα"

ΥΛΙΚΑ

* 500γρ μαυρομάτικα φασόλια
* 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
* μαϊντανός
* ρίγανη......αλάτι.....ξύδι
* 1/2 φλυτζ.ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα φασόλια για 2 ώρες......τα σουρώνουμε....
Σε κατσαρόλα με ζεστό νερό και αλάτι, ρίχνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για  μια ώρα περίπου, να μαλακώσουν χωρίς να χυλώσουν.
Τα σουρώνουμε πάλι...να στραγγίξουν.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ....και προσθέτουμε......το κρεμμύδι κομμένο ροδέλες.....ρίγανη....λίγο αλάτι.....το ελαιόλαδο και αρκετό ξύδι......ανακατεύουμε τα υλικά...
Αφήνουμε τη σαλάτα για λίγη ώρα να "δέσουν" οι γεύσεις και σερβίρουμε....
ρίχνοντας από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό....!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

KAΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΠΙΛΑΦΙ


KAΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΠΙΛΑΦΙ
"καλαμαράκια πιλάφι"


ΥΛΙΚΑ

* 500 γρ. καλαμαράκια
* 1 κρεμμύδι
* 1 σκελ.σκόρδο
* 3-4 τομάτες τριμμένες
* 1/2 φλ.ελαιόλαδο
* 1/2 φλ.κρασί λευκό...ή 1 σφην. ούζο
* 2 φύλλα δάφνης...1 φέτα λεμόνι
* αλάτι...πιπέρι....
* 2 φλ.ρύζι για πιλάφι
* 5 φλ.νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια. Τα κόβουμε κομμάτια και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Τρίβουμε τις τομάτες....χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάζουμε τα καλαμαράκια σε πλατειά κατσαρόλα, να βγάλουν και να πιουν τα υγρά τους....
Ρίχνουμε το λάδι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε να σωταριστούν ελαφρά (προσέχουμε...ίσως πιτσιλίσουν..)
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 2-3'......
Σβήνουμε το σωτάρισμα με το κρασί ή το ούζο....Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.....
Ρίχνουμε τις τομάτες....το αλατοπίπερο και το ένα φύλλο δάφνης...Συμπληρώνουμε 2 φλυτζάνια νερό... Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε περισσότερο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 20-30', να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να "δέσει" η σάλτσα.
ΠΙΛΑΦΙ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το άλλο φύλο δάφνης, τη φέτα λεμονιού και λίγο αλάτι...
Μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε συχνά, να μή "πιάσει"  και αφήνουμε μέχρι να
"σπάσει" το ρύζι και να πιει τα νερά του....Τό κατεβάζουμε από τη φωτιά...αφαιρούμε τη δάφνη και το λεμόνι ,σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα, κλείνουμε με το καπάκι και περιμένουμε να τραβήξει την υγρασία του....
Σερβίρουμε το φαγητό με δύο τρόπους....
α) ή φορμάρουμε το πιλάφι σε κάθε πιάτο και συνοδεύουμε με τη σάλτσα-καλαμαράκια...
β) ή ρίχνουμε όλο το ρύζι στην κατσαρόλα με τα καλαμαράκια...ανακατεύουμε γλυκά
να δέσουν υλικά και αρώματα και.......σερβίρουμε !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!


Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "μπρόκολο με ζυμαρικό και τυριά"
ΥΛΙΚΑ

* 400 γρ.μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
* 1.5 φλ. ζυμαρικό μικρό (επιλογής μας)
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* 2 σκ.σκόρδο
* 3 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
* 1 φέτα λεμόνι
* 1 φλ.τυρί φέτα
* 1 φλ. ανθότυρο
* πιπέρι....πάπρικα....αλάτι (προσεκτικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το μπρόκολο. Κρατάμε μόνο τους ανθούς και τους κόβουμε σε
μικρά μπουκετάκια....Τα πλένουμε καλά....
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό, ελαφρά αλατισμένο και τη φέτα λεμονιού....
Όταν πάρει βράση, το αφήνουμε για 5-6' στη φωτιά, και το αποσύρουμε.
Θέλουμε να τρυπιέται το κοτσανάκι του,χωρίς να διαλύεται ο ανθός.
Γυρίζουμε το μπρόκολο σε σουρωτήρι και του ρίχνουμε κρύο νερό, για να σταματήσει
ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Αφήνουμε να στραγγίξει.....

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Θέλουμε να "κρατάνε".
Τα στραγγίζουμε, αφήνοντας λίγα υγρά...δεν θέλουμε να "στεγνώσουν".
(Τα υγρά θα βοηθήσουν τα τυριά μας, να πάρουν κρεμώδη υφή....)

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΠΙΤΣΑΚΙΑ με σπιτική ζύμη


ΠΙΤΣΑΚΙΑ με σπιτική ζύμη 


ΥΛΙΚΑ
(περίπου 30 τεμάχια)

εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιτσάκια με σπιτική ζύμη"
~ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
* 500 γρ.αλεύρι
* 1 φακ. μαγιά
* 1/2 κ.γλ.αλάτι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1.5 φλ. νερό χλιαρό

~  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

* 300 γρ.αλλαντικό της αρεσκείας μας
* 300 γρ. μαλακό τυρί τριμμένο
* 2 τομάτες
* 1 πιπεριά
* κέτσαπ και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη, το αλεύρι με το αλάτι.
Σε μπωλάκι, ρίχνουμε το μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό... το λάδι...τη μαγιά  και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και περιμένουμε 5' να αφρίσει η μαγιά, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε.
Δημιουργούμε στο κέντρο του αλευριού, μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά.
Παίρνουμε το αλεύρι από γύρω,προς το κέντρο και ανακατεύουμε...

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΥΛΙΚΑ

2 κιλά περίπου αγριογούρουνο
Μικρή μαρινάδα
εύκολες και γρήγορες συνταγές "αγριογούρουνο στη γάστρα"
2 φλ.ξύδι
νερό
2 κ.σ.χοντρό αλάτι
Μεγάλη μαρινάδα
1 φλ.ξύδι
3 φλ. κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
μπαχάρι κόκκοι
πιπέρι κόκκοι
1 κ.σ. αλάτι χοντρό
Για τη γέμιση
1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
2-3 καρότα ροδέλες
4-5 κάστανα βρασμένα
πιπέρι....ρίγανη
Για το άλειμμα
2 κ.σ.λάδι
2 κ.σ.μέλι
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ σ.μαϊντανό
αλάτι...πιπέρι...
Στη γάστρα
1 κιλό πατάτες
λάδι...ρίγανη...αλάτι
~~~~~~~~~~
1 λεμόνι χυμός
2 πορτοκάλια χυμός
1 φλ.κρασί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

χουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη μας, να ανοίξει, το κρέας, σε πλατύ κομμάτι,
για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε σε ρολλό.
Βάζουμε το κρέας, σε λεκάνη με την μικρή μαρινάδα, αφού έχουμε ανακατέψει τα υλικά
καλά για να λιώσει το αλάτι......Το αφήνουμε 5-6 ώρες, να καλύπτεται συνέχεια με τα υγρά.
Το βγάζουμε, το στραγγίζουμε και πετάμε τη μαρινάδα. Με αυτόν τον τρόπο, φεύγει το
πολύ αίμα και η μυρωδιά του αγριογούρουνου.
Στη συνέχεια, "καθαρό" πια το βάζουμε στη μεγάλη μαρινάδα όπου θα μαλακώσει και θα
τραβήξει τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών.....
Το αφήνουμε μια ολόκληρη νύχτα, ή και περοσσότερες ώρες....
Ελέγχουμε και γυρίζουμε συχνά, το κρέας να είναι σκεπασμένο με τη μαρινάδα.
Όταν τελειώσει ο χρόνος μαριναρίσματος, το βγάζουμε από τη μαρινάδα.
Το απλώνουμε στον πάγκο μας....Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τυλίγουμε
σφιχτά σε ρολλό. Το δένουμε με σπάγκο κουζίνας οριζόντια και κάθετα σαν δίχτυ.
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και αφού κάψει, τσιγαρίζουμε το ρολλό, από όλες τις μεριές και το βγάζουμε σε ταψάκι. Ανακατεύουμε σε μπωλ τα υλικά για το άλειμμα και το αλείφουμε με πινέλο. Το ακουμπάμε στη γάστρα.
Αναμιγνύουμε στο κρασί, τους χυμούς από πορτοκάλια και λεμόνι και τα χύνουμε
στη γάστρα. Σκεπάζουμε καλά και τη βάζουμε στον φούρνο.
Σιγοψήνουμε στους 170* για 3 ώρες περίπου....
Ελέγχουμε συχνά τα υγρά κι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
Μετά τις 3 ώρες βάζουμε στη γάστρα και τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες,
 και πασπαλισμένες με τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και το λάδι. Συνεχίζουμε
το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθούν οι πατάτες.
Ελέγχουμε πάντα τα υγρά του φαγητού, να μη στεγνώσουν και κολλήσουν τα υλικά.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής, αφαιρούμε τους σπάγκους
και το τεμαχίζουμε σε κομμάτια μερίδας.
Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με τις πατατούλες και το γευστκό ζουμάκι του !


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


ΥΛΙΚΑ
εύκολες και γρήγορες συνταγές "πιροσκί με λουκάνικο"
(περίπου 20 τεμάχια)

* 500 γρ.αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά
* 1/2 κ.γλ. αλάτι
* 1 κ.γλ. ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1+1/3 φλ.νερό χλιαρό (ίσως πάρει λίγο ακόμα)
* λουκάνικα βραστά (κοκτέϊλ ή τ.Φρανκφούρτης)

* Λάδι για το τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε σε λεκάνη, το αλεύρι με το αλάτι.
Βάζουμε σε μπωλάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και το λάδι και ρίχνουμε το 1/3 φλ.
χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η μαγιά.Περιμένουμε λίγο, να αφρίσει, και την
βάζουμε στο αλεύρι σε λακουβίτσα που έχουμε ανοίξει.
Ανακατεύμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, χλιαρό πάντα....

ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΙΚΡΑ


ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΜΙΚΡΑ


ΥΛΙΚΑ
(περίπου 25 κομμάτια)

εύκολες και γρήγορες συνταγές "πεϊνιρλί μικρά"
ΖΥΜΗ
* 500 γρ. αλεύρι
* 1 φακ.μαγιά σκόνη (ή 30γρ μπυρομαγιά)
* 1/2 κ.γλ.αλάτι
* 1/2 κ.γλ.ζάχαρη
* 1 κ.σ. λάδι
* 1.5 φλ.νερό χλιαρό


ΓΕΜΙΣΗ
* Αλλαντικό της αρεσκείας μας
* Τυρί μαλακό (κασέρι, edam, γραβιέρα...)
* Βούτυρο

*Κρόκος αυγού με λίγο νεράκι, για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, σε λεκάνη.
Σε μπωλάκι, βάζουμε μισό φλυτζάνι από το νερό, χλιαρό, και ρίχνουμε το λάδι, τη μαγιά, και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και περιμένουμε 5' να αφρίσει η μαγιά, σημάδι πως ενεργοποιήθηκε.
Δημιουργούμε στο κέντρο του αλευριού, μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό....Παίρνουμε το αλεύρι από γύρω,
προς το κέντρο και ζυμώνουμε. Έχουμε κοντά μας λίγο χλιαρό νερό, για να προσθέσουμε
-αν χρειαστει- ώστε να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.