Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


εύκολες και γρήγορες συνταγές "βασιλοπιτα τσουρεκι"
ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 60 γρ.μαγιά φρέσκια
* 6 αυγά
* 300 γρ.ζάχαρη (1,5 φλυτζ.)
* 200 ml γάλα  (1 φλυτζ.)
* 200 γρ.βούτυρο αγελάδος
* 150 γρ.μαργαρίνη
* 2 βανίλιες
* 5 γρ.μαχλέπι (1 φακελάκι)
* 1 πρέζα αλάτι

* 1 κρόκο αυγού και λίγο γάλα για να αλείψουμε την πίττα.
* 100 γρ.αμύγδαλα φιλέ γαι την διακόσμηση


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το προζύμι...
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί λίγο....να γίνει χλιαρό...
(μή κάψει...για να μην "αδυνατίσει" η μαγιά μας)
Το ρίχνουμε σε μπωλάκι και θρίβουμε μέσα τη μαγιά.Τη διαλύουμε καλά....
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και 8 κ.σ. αλεύρι (από τις ποσότητες των υλικών μας).
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό...
Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και μια κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο να φουσκώσει.....Θα χρειαστεί περίπου μια ώρα (ανάλογα πάντα με τη θερμοκρασία του χώρου)...
Βράζουμε το μαχλέπι, σε μπρικάκι με 1/2 φλ.νερό, για 3-4'...το σουρώνουμε
και κρατάμε ένα φλυτζανάκι του καφέ, αρωματικό υγρό.
Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Ρίχνουμε και το φουσκωμένο προζύμι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί....

Λιώνουμε ελαφρά τα βούτυρα (μή ζεσταθούν πολύ) και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε και το αλάτι και το αρωματικό υγρό από το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε...
Το αλεύρι, θα απορροφήσει το βούτυρο και θα θρίβεται στα χέρια μας....σαν ψίχουλα.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη
μαλακιά, που να ξεκολλάει από τη λεκάνη και τα χέρια μας....
Θέλουμε όταν πιάσουμε τη ζύμη, να τη σηκώσουμε, να μοιάζει με....τσίχλα.

Τη βάζουμε σε θερμό χώρο, πάλι σκεπασμένη, να διπλασιάσει τον όγκο της.
Θα χρειαστεί περίπου 1,5-2 ώρες.

Όταν φουσκώσει, τη ζυμώνουμε για 2-3'...βάζουμε το "τυχερό" νόμισμα
μέσα στη ζύμη και την κάνουμε μια μπάλα.
Στρώνουμε σε στρογγυλό ταψί (34-36 εκ) ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Ακουμπάμε την ζύμη μας και την απλώνουμε με τα δάχτυλα, να ισιώσει
και να πιάσει τα άκρα. Αφήνουμε και πάλι τη ζύμη να διπλασιαστεί.....

Χτυπάμε σε μπωλάκι τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αφού φουσκώσει η πίτα μας,
την αλείφουμε ελαφρά, με ένα πινελάκι....
Σκορπίζουμε επάνω τα αμύγδαλα-φιλέ και ακουμπάμε προσεκτικά
το ταψί στη σχάρα του φούρνου μας.
Ψήνουμε στους 180* για 45-50' μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη βγάζουμε από το ταψί.
Την ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει και την τοποθετούμε σε πιατέλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ~Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι, για να μη κολλάει η ζύμη μας
                (εξαρτάται από τα υγρά υλικά μας...εγώ πρόσθεσα ακόμα 200 γρ,αλεύρι)
                ~Εάν δεν έχουμε ταψάκι αυτών των διαστάσεων και έχουμε μικρότερο
                αφαιρούμε λίγη ζύμη, την οποία πλάθουμε σε τσουρεκάκια.
                ~Αν θέλουμε εμπλουτίζουμε τη ζύμη μας, με αμύγδαλα...σταφίδες....


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

2 σχόλια: