Γίνετε και εσείς ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας που λαμβάνουν πρώτοι όλες τις νέες μας συνταγές

το email σας:

ΒΡΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ...

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ


ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ



"καλαμάρια γεμιστά"
ΥΛΙΚΑ

* 1 κιλό περίπου καλαμάρια μεγάλα
* 1 κρεμμύδι ξερό
* 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
* 1 ματσάκι άνιθος
* 1,5 κ.σ. ρύζι / καλαμάρι
* 3 τομάτες ώριμες
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* αλάτι....πιπέρι
* 1/2 ποτ.κρ. κρασί ή ούζο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλέγουμε τα καλαμάρια αρκετά μεγάλα (περί τα 15 εκ...)
Υπολογίζουμε δύο καλαμάρια στη μερίδα....

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Αφαιρούμε το κεφάλι από το σώμα. Βγάζουμε το κόκκαλο από την κοιλιά, πετάμε το "μάτι" από τα πλοκάμια και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και ψιλοκόβουμε τις τομάτες.....Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα),,,,,Ψιλοκόβουμε τον άνιθο....Ξεπλένουμε το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίξει.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα πλοκάμια χοντροκομμένα....Τα ανακατεύουμε για 1-2' και σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο. Βάζουμε το ρύζι και τις ψιλοκομμένες τομάτες.....Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνιθο και ανακατεύουμε τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση, για να μπορέσουμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι στα 2/3 μόνο (για να έχει χώρο να "φουσκώσει" το ρύζι) και μετά το κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Αραδιάζουμε τα καλαμάρια σε πλατειά κατσαρόλα. Αν έχει περισσέψει γέμιση, τη σκορπίζουμε ανάμεσα στα καλαμάρια. Ξεπλένουμε με νεράκι την κατσαρόλα που φτιάξαμε τη γέμιση και το ρίχνουμε πάνω στα καλαμάρια ίσα-ίσα να σκεπαστούν.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας, σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 40' περίπου, να σπάσει το ρύζι και να μείνει με τη σάλτσα του, χωρίς να στεγνώσει !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

3 σχόλια: